‘ORDIZIA ZABALIK’-EK 37 EKINTZAILE BABESTU DITU DAGOENEKO

Udalak 48.000 euro bideratu ditu programarako 2018an

Sei ekintzaile berri atxiki dira ORDIZIA ZABALIK diru-laguntza programaren bosgarren deialdira. Egin diren bost deialdien bitartez, dagoeneko 37 ekintzaile dira programa honen bitartez laguntzak lortzeko aukera izan dutenak.

'Ordizia Zabalik' hiru norabidetan landutako proiektua da. Alde batetik, ekarpen berriztatzaileren bat egin dezaketen negozioak erakartzea, bestetik, dauden behar komertzialei erantzuna eman dentsitate baxua izan dezaketen herriko guneak biziberrituz, eta azkenik, txikizko merkataritzan belaunaldi aldaketari edo jabe aldaketari erantzuna eman. Ulertzen da ere honen bitartez lanpostu berriak sortu eta lokal komertzial hutsak berreskuratzeko baliagarria dela.

HOTELA ERAIKITZEN HASTEKO PAUSO BERRIA

Filipinak 6-ko eraikina bota da proiektu berriari tokia egiteko

Ordizian hotela eraikitzeko atzera kontua hasi da, 2016an abiatutako prozesu luze baten ondoren. Filipinak kaleko 6. zenbakiko lurzoruan dagoen eraikina eraisteko lanak astearte honetan hasi dira. Hala, osasun etxe eta gaztetxe izandako eremuan hotela eraikiko da datorren urtean zehar zabaltzeko, oraingoan bisitarien topaleku bilakatuta.

Ordiziak duen behar nabarmena asebete nahi duen proiektua da hotela, Jose Miguel Santamaria alkatearen esanetan. ‘Hainbat sektoretarako onurak ekarriko ditu. Aisia, turismoa, komertzioa eta industria uztartu eta garapen ekonomikorako beste tresna bat izango da, herria dinamizatuko duena’. Herritarrentzat abantailak izango dira eta bisitarientzat ere gehigarri bat izango da: 'berri ona da merkataritzarentzat, azokarentzat, ostalaritzarentzat eta urtean zehar antolatzen ditugun makina bat kultura-, jai- eta kirol-jarduerarentzat. Ona etxekoentzat eta kanpokoentzat’. Era berean, hotelaren eraikinak  herri-guneko sarrerako irudia ‘aldatu, berritu eta freskatuko’ duela azpimarratu du udalburuak.

Ordizia eraldatzen ari da, biziberritze urbanoa  bultzatuz, besteak beste. Proiektu hau da horietako adibidea. ‘Ekimen pribatua da baina egitasmoa Udaletik bultzatu dugu zerbitzu honen behar nabarmena dugulako. Eremu hau proposatu genuen toki aproposa dela pentsatuta’, dio Santamariak. Proposatutako erabilera hau bideratzeko Plan Berezia erredaktatu eta salmentarako prozedura martxan jarri zuen Udalak. ‘Oinarriak jarri genituen gaurtik errealitate bihurtzen hasi den beharra asebetetzeko’. Honekin batera, herri erosoago, modernoago eta erakargarriagoa egite aldera udal gobernua lanean ari dela gogoratu du udalburuak.

2019KO AZOKA BEREZIEN EGUTEGIA ZEHAZTU DA

Artzain eguna izango da lehena, apirilaren 24an

Prest da dagoeneko estreinatu berri dugun urte honetako Ordiziako azoka berezien egutegia.  Ohiko moduan, lehenengoa Artzain eguna izango da, Aste Santu ondoko asteazkenean, apirilaren 24an oraingoan. Erdi arokoa maiatzera itzuliko da, 11-12 asteburura hain zuzen.  Euskal jaietakoa irailaren  11an izango da eta Gabonetakoa urteko azken asteazkenean egitean da.  Abenduaren 25a da aurten, baina hori jai eguna denez, asteartean ospatuko da, abenduaren 24an. Egun berezia berez hau ere.

OÑATIKOA DA EUSKAL HERRIKO TXISTORRA HOBERENA

Aurten 42 ekoizle lehiatu dira Ordizian ospatu den XXI. txapelketan

Oñatiko J. Odriozola harategia izan da Ordizian irabazle asteazken honetan ospatu den Euskal Herriko XXI. Txistorra lehiaketan. Txapeldunak Txapela garaikurra eta diploma jaso ditu eta, garaikurra eta diploma bana jaso dituzte Asteasuko Joxe Mari Beldarrainek (2garrena) eta Olazagutiako Carnicería Pakok (3garrena). Bestalde, Huarteko Cárnicas Iriguibel (4garrena) eta Zegamako Oiarbide harategiak (5garrena) diploma bana jaso dute. Guztira 42 ekoizlek aurkeztu dituzte haien hestekiak.

Epaimahaikoek txistorraren itxurari, osagaiei eta zaporeari erreparatu diete produktu hoberena aukeratzerakoan eta orokorrean izan den maila ona nabarmendu dute. Epaimahaia ondorengoek osatu dute: Eneko Azurmendi (Lazkaoetxe jatetxeaMaite Retolaza (Oiharte sagardotegia, Zerain), Javier Diaz Zalduendo (Alhambra jatetxea, Iruña); Jose Antonio Mujika eta Juan Garmendia(Ordiziako harakin ohiak), kontxita Mujika (Ordiziako ostalari ohia), Ramon Roteta (Euskal Sukaldaritza berriaren aitzindaria), Pablo Elizechea (Basque Culinary Center-eko irakaslea), Mikel Zeberio gastronomo eta irakaslea, Aitor Buendia (Radio Euskadiko “La ruta slow” saioko aurkezlea, Miriam Aranburu (Noticias de Gipuzkoako kazetaria) eta Ainhoa Ibañez (Goierri Telebistako “Onein” saioaren aurkezlea).

Roberto Ruiz sukaldaria jardun da txistorrak dastaketarako frijitzen.

Gipuzkoako Merkatarien Federazioko Harakin elkarteak, Ordiziako Udalarekin batera eta txerri-harakin eta harakin gremioaren laguntzarekin antolatu dute lehiaketa.