Jakitea Elkarteak ebakiko du XXVII. Idiazabal Gazta berria

Covid19ak eragindako pandemiak iazko Artzain Eguna bertan behera utzi zuen, eta urtebete ondoren, oraindik ere zuhurtziaz jokatzeko garaia dela gogorarazi du Adur Ezenarro, Ordiziako alkateak. “Horregatik, eta segurtasun neurriak osotasunean bermatzea ezinezkoa izango denez, Artzain Eguneko azoka ez ospatzea erabaki da”.

Hala ere, artzainen lana zaildu denaren eta esfortzuak biderkatu behar izan dituzten honetan, sektoreari babesa eman eta izan ditzaketen salmentetan eraginez, Ordiziako Udalak XXVII. Idiazabal Gazta berriaren aurkezpena egingo du, apirilaren 7an, goizeko 11:00etan, Oianguko parkean. Idiazabal Gaztaren Jatorriko Izendapenak eta Ordiziako Idiazabal Gaztaren Kofradiarekin elkarlanean antolatutako ekitaldi honek edukiera mugatua izango du, eta komunikabide eta gonbidatu gutxietara bideratua izango da. Idiazabal Gaztaren mozketa, aitortza berezi bat, eta erregulartasun sariak emango dira ekitaldian.

Jakiteak ebakiko du gazta

2021eko Idiazabal gazta berriaren ebakiera, urtero legez, gure gazta sustatuko duen pertsonaia edo elkarte batek burutzen du, eta aurtengoan, sukaldaritza tradizionala sustatzen duen Jakitea Elkarteak egingo du.

Jakitea Elkartea betiko sukaldaritza, gure betiko euskal sukaldaritzak sortutako platerak eta bere tradizioari mantentzen dioten sukaldariak indartzeko eta sustatzeko helburuekin jaio zen. Aurreko helburuei heltzeko oinarria kalitatezko produktuetan hartzen dute, inguruko ekoizleak, Km 0ko produktuak eta jatorrizko produktuak erabiltzen dituzte.

Aitortza Ustarrozi

Aurtengo ekitaldian ez da ohiko omenaldirik eskainiko, baina hamazazpi urteko jardunaren ondoren Idiazabal Jatorri Izendapenaren lehendakaritza utzi duen Joxe Mari Ustarrozi aitortza ekitaldi xume bat egingo zaio Ordiziako Udalaren eta Ordiziako Idiazabal Gaztaren kofradiaren aldetik.

Erregulartasun sariak

Idiazabal Gaztaren Jatorrizko Izendapenak iragan urteko ekoizpenaren datuak emango ditu eta artzain eta gaztandegi erregularrenak sarituko ditu. Kontseilu Erregulatzaileak 2020 urtean bere kalitate eta erregulartasunagatik gazta egile hauek saritzea erabaki du:

Artzain ekoizle saritua: Ander Barandiaran Mujika (Gaztañaditxulo, Idiazabal)

Ander Barandiaranek Goierriko Idiazabal herrian egiten ditu bere gaztak, larre eta basoz inguratuta, Gaztañaditxulo baserriak duen nortasunaz jantzia. Arbasoen usadioak mantenduz eta berrikuntzarekin uztartuz, ingurugiroarekiko jasangarritasunean esne kalitate gorenena lortzea da gaztandegi txiki honen helburua. Gazta bakoitza egindako lanaren, esfortzuaren eta bere zaporearen atzean dagoen bizimodu eta pasioaren emaitza delarik, artzaintzarena alegia.

Gaztandegi saritua: Goiburu Gaztandegia, Idiazabal.

Abel Goiburuk, Idiazabalen du gaztandegia. Abelek bere familiatik hartu du artzaintza eta gaztagintzaren testigua. Juanak eta Domingok haien bizitza osoa Idiazabal gazta munduan pasatu ostean, haien jakintza eta kalitatezko errezeta semeari utzi diote. Izendapenetik garrantzia handia ematen diogu kasu hauei; non ezagutzen transmisio familiarra uztartzeaz gain, lan onaren eta arrakastaren aldeko apustua egiten den belaunaldi berrietan.

Gazta berriaren mozketaren inguruan informazio gehiago hemen duzue eskuragarri: https://www.ordiziakoazoka.eus/azoka-bereziak/artzai-eguna/historia

 

 Hemen dituzue Idiazabal Jatorri izendapenaren datuak: Idiazabal Gazta Ekoizpena

 

OHARRA: Kontuan izan aurtengo ekitaldiak edukiera mugatua izango duela, eta komunikabide, gonbidatu eta ordezkari gutxi batzuetara bideratuta izango dela ekitaldia. Izena ematea beharrezkoa izango da Helbide elektroniko hau spambot-etatik babestuta dago. JavaScript gaituta izan behar duzu ikusi ahal izateko. helbidean. Bestalde, momentuan indarrean dauden neurriak beteko dira, eta unean uneko erabakiak hartu.

 

Ordiziako azokako pintxoak, herriko tabernetan

 

Ordiziako Udalak eta Azokak, egitasmo berritzaile bat abiatuko du gaur, martxoak 24: Ordiziako azokaren pintxoa.

Gure herriko establezimenduetan azokako produktuen presentzia sustatu, eta eskaintza bertako eta garaiko produktuekin identifikatzea lortu nahi da. Horregatik, Ordiziako azokaren pintxoa izateko animatu dira Ordiziako ostalariak, eta daukaten pintxo eskaintzan presentzia izatea pintxo berezi honek. Horiek guztiak bereizgarri bat dute, eta herritarrek begirada bakarrean ikusi ahalko dute horiek direla azokako pintxoak. Udalak banatu ditu bereizgarri hauek ekimenean parte hartzen duten establezimenduetan. Bereizgarrian honakoa irakur daiteke “Ni ere Ordiziako azoka naiz”.

Gaur gaurkoz, 1990 Gastroteka, Hotel Ordizia, Kantoi, Leizea, martinez, Pottoka eta Txindoki izan dira ekimenarekin bat egin dutenak.

Gainera, pintxo hau kontsumitzen duten bezeroei txartel bana emango zaie, eta zozketa batean parte hartzeko aukera izango dute. 2021 urtean zehar pintxo berezi hauen promoziorako ekimenak lantzea da helburua, hala nola, azokako webgunean zintzilikatuko diren pintxoen errezeten bideoak, Ordiziako esku orri turistiko berrian joango den azokako pintxoen ibilbidea, etab.

Ordiziako Udalak bere marka berria aurkeztu zuen duela hilabete batzuk. Ondoren Ordiziako Azokari egokitu zitzaion txanda eta azaroaren 18an egin genuen aurkezpen ekitaldia. Ordiziako Udaleko markaren moldaketa bat da eta ordiziarrak eta bisitariak bertako eta garaiko produktua kontsumitzearen beharraz ohartaraztea du helburu nagusia.

Azokatik sukaldera

Horrez gain, Plaza Nagusiko erdigunea “sukalde” bihurtuko da bi hilabetez behin. Bertan, Goierriko sukaldariek Ordiziako azokako produktuekin egindako errezeta bat sukaldatuko dute. Gainera, informazio puntuan errezeta horren nondik norako guztiak azaltzen diren fitxa banatuko da. Asteazken honetan, brokolia izan da osagai nagusia, eta Osoa Sukaldaritza&Ikaskuntzako Ane Otegik “Brokolia, baratzuri beltza eta Idiazabal gazta” izeneko errezeta egin du.

Jasangarritasuna ardatz

Jasangarritasuna izango da giltzarrietako bat eta horretarako eman beharreko pausoetako bat azokako plastikozko poltsak alde batera uztea izango da. Helburu horrekin logo berria daramaten azokarako poltsak eta erosketa-orgak egin dira, erosleek azokara erosketa egitera doazen bakoitzean berrerabil ditzaten. Hain zuzen, azken asteotan azoketan erosketa egiten dutenei txartel bana banatzen zaie eta ondorengoen zozketan parte hartzeko aukera dute hamabost egunean behin: Ordiziako Azokako 2 poltsa azokako produktuez beteta eta 4 erosketa orga asteazken bakoitzean; eta ondoren salgai jarri dira.

Ekimen hau Ordiziako Udala, azoka, eta ostalarien artean sortuko litzatekeen elkarlan dinamika baten hasera besterik ez izatea espero da.

2021eko Artzain Eguna bertan behera gelditzen da

 

Ordiziako Udalak jakinarazten du, apirilaren 7an ospatzekoa zen Artzain Eguneko azoka berezia bertan behera gelditzen dela. 

Covid19ak eragindako pandemiak iazko Artzain Eguna bertan behera utzi zuen, eta urtebete ondoren, oraindik ere zuhurtziaz jokatzeko garaia da. Horregatik, eta segurtasun neurriak osotasunean bermatzea ezinezkoa izango denez, Artzain Eguneko azoka ez ospatzea erabaki da.

Garai zailak izan dira lehen sektorearentzat. Artzainen lana asko zaildu da eta esfortzuak biderkatu behar izan dituzte salmentei eusteko, bide berriak zabalduz. Sektoreari babesa eman eta izan ditzaketen salmentetan eraginez, Ordiziako Udalak XXVII. Idiazabal Gazta berriaren aurkezpena egitea erabaki du, apirilaren 7an, goizeko 11:00etan, Oianguko parkean. Edukiera mugatua izango du, eta komunikabide eta gonbidatu gutxietara bideratua izango da.

Ordiziako Udalarentzat lehentasuna da herritarren eta kanpotik etortzen diren bisitarien segurtasuna. Birusaren hedapena mugatzea ezinbestekoa da eta horretarako aglomerazioak ekidin behar dira.

Beraz, bigarren urtez jarraian, Ordizian ez da ospatuko Artzain Eguna, ezta bertan egiten den azoka berezia ere. Artzain Eguna ekitaldi garrantzitsua da Ordiziarentzat, izan ere, bertan lehen sektorearekin lotutako ekoizleak elkartzen dira udalerrian eta Idiazabal Gaztaren denboraldi berriaren aurkezpena ere egiten da. Hain zuzen, urteko gazta berriaren mozketa egiten da Udaletxeko batzar aretoan. Horrez gain, eguneko ekitaldirik ikusgarriena artaldeak kale Nagusitik igarotzen ikustea izaten da, udaberriko mendilerroetara igoera irudikatuz. Bestalde, animaliak ere ikusgai jartzen dira herriko hainbat gunetan, eta Garagartza plazan arkumea burduntzian dastatzeko aukera egoten da.

Esne bilketa egingo da bihar, larunbata, Lesboseko errefuxiatuentzat

Zaporeak elkarteak deialdia zabaldutako deialdiarekin bat eginez, bihar, larunbata, esne bilketa egingo da Ordizian, Kara Tepen, Greziako Lesbos uharteko errefuxiatuen kanpamendurako. Horregatik, Udaletxeko arkupean 10:30etatik 14:00etara egingo da bilketa, eta San Bartolomeko Eroskin, 10:30etatik 19:00etara egingo da bilketa

logo ordizia bizi herria

Image
Image
Image